Bangkok International Film Festival: Juhliminen ja Kontroversi, joka Muutti Thaimaan Elokuvateollisuutta

Bangkok International Film Festival: Juhliminen ja Kontroversi, joka Muutti Thaimaan Elokuvateollisuutta

Bangkok International Film Festival (BIFF), joka järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2003, oli tapahtuma, josta piti tulla Thaimaan elokuva-alan läpimurto kansainväliselle näyttämölle. Festivaalin tavoitteena oli houkutella maailmanluokan elokuvantekijöitä ja -tuottajia Bangkokiin ja luoda alusta thaimaalaiselle elokuvakulttuurille kansainvälistä huomiota saamaan. Festivaali onnistuikin herättämään odotuksia: se veti puoleensa merkittäviä vieraita, kuten Jackie Chanin ja Oliver Stone, ja esitteli uuden sukupolven thaimaalaisia elokuvantekijöitä maailmanlaajuisille kriitikoille.

Festivaalin ensimmäiset vuodet olivat menestyksen aikaa, mutta vuonna 2007 tapahtunut kontroversi muutti sen kohtalon pysyvästi. BIFF:in valinta yampiyonina “The Island”, thaimaalais-amerikkalainen tuotanto, jossa oli näyttelijä Nicolas Cage, herätti laajaa kritiikkiä ja syytöksiä korruption vaikutuksista palkintojen jakoon.

Kriitikoiden mielestä “The Island” ei ollut ansainnut voittoa, ja useat thaimaalaiset elokuvantekijät ja kriitikot protestoivat päätöstä vastaan. He väittivät, että BIFF:in johto oli suosiiven länsimaista tuotantoa thaimaalaisia elokuvia edeltä, mikä heikensi festivaalin uskottavuutta ja vahingitti Thaimaan elokuvateollisuuden etuja.

Kontroversiaaliset Palkinnontjakajat ja Kritiikkiin Joutuneet Valinnat:

Vuonna Voittajaelokuva Kontroversi
2003 Tears of the Black Tiger (Wisit Sasanatieng) Ei merkittäviä kritiikkejä.
2004 The Overture (Weerawut Tunbor) Ei merkittäviä kritiikkejä.
2005 Last Life in the Universe (Pen-Ek Ratanaruang) Ei merkittäviä kritiikkejä.
2006 Syndromes and a Century (Apichatpong Weerasethakul) Ei merkittäviä kritiikkejä.
2007 The Island (Michael Bay, Nicolas Cage) Laaja kritiikki korruptiosta ja länsimaisen tuotannon suosimisesta.

Kritiikin seurauksena festivaalin maine oli pahasti vahingoittunut. Kansainvälinen media raportoi tapahtumista laajasti, ja monet thaimaalaiset elokuvantekijät boikotoivat BIFF:ia.

BIFF:n Jälkeinen Aikakausi:

Kontroversin jälkeen BIFF:in organisointi oli vaikeassa tilanteessa. Festivaalin kävijämäärät laskivat ja sponsoreita oli vaikea löytää. Vuonna 2015 festivaali järjestettiin viimeisen kerran, ja sen jälkeen se on ollut tauolla.

BIFF:in tarina tarjoaa mielenkiintoisen case-studion siitä, kuinka yksi kontroversiaalinen tapahtuma voi muuttaa koko instituution kohtaloa. Festivaalilla oli alussa potentiaalia vahvistaakseen Thaimaan elokuvateollisuutta, mutta korruptio-syytökset ja kritiikki heikensivät sen uskottavuutta ja lopulta johtivat sen alasajoon.

“The Island” ja Bong Joon-ho:

Vaikka BIFF:in 2007:n tapahtumat olivat varjoja Thaimaan elokuvateollisuuden kehitykselle, on tärkeää muistaa, että tapahtumalla oli myös positiivisia vaikutuksia. Esimerkiksi BIFF avasi ovia monille nuorille thaimaalaisille elokuvantekijöille ja loi verkostoja kansainvälisten elokuvantekijoiden kanssa. Myös “The Island” -elokuvan kritiikki johti keskusteluun Thaimaan elokuvateollisuuden tulevaisuudesta ja vaikutti siihen, että maa alkoi panostamaan enemmän omaan elokuvatuotantoon.

Bong Joon-ho, korealais-amerikkalainen Oscarin voittaja ohjaaja (Paras Elokuva “Parasite” 2019), on yksi esimerkki BIFF:in vaikutuksista. Hän oli BIFF:in vieraana vuonna 2003 ja kertoi myöhemmin haastattelussa, että kokemus Bangkokissa inspiroi häntä tekemään elokuvansa. Bong Joon-ho kertoi oppineensa paljon thaimaalaisesta kulttuurista ja elokuvantehdasesta ja kiitti BIFF:ia mahdollisuudesta verkostoitua muiden ohjaajien kanssa.

Thaimaan elokuvateollisuus on kehittynyt viime vuosikymmeninä huomattavasti, ja maassa on tuotettu useita palkintoja voittaneita elokuvia. Bong Joon-hon “Parasite” on yksi esimerkki siitä, että Aasian elokuvat ovat saavuttamassa maailmanlaajuista tunnustusta. BIFF:in tarina muistuttaa meitä siitä, että vaikka yksi tapahtuma voi näyttää tuolloin tuhoisalta, se voi myös johtaa kauaskantoisiin positiivisiin muutoksiin.